Maria Sundström

English
 
Utbildningar
2010–2011
2002–2003
1995  
1989–1994

1987–1989
1984–1985
Konstpedagogik, Konstfack
Utställningsgestaltning – vägen från innehåll till form, Linköpings universitet
Konstnärlig installation, Konsthögskolan Umeå universitet
Fri Konst, Konsthögskolan Umeå universitet                     
Gerlesborgsskolan, Stockholm
Nyckelviksskolan, Stockholm

Separatutställningar
2012
2012
2009–2010
2009
2009
2008
2008
2007
2006
2004
2002
2001
2000
1998
1995
1994
1993
Mobila tidsrum multimedia, HUMlab, Umeå universitet, Umeå
En samlad historiam, Galleri ALVA, Norrlands universitetssjukhus, Umeå
Mobila tidsrum,
Örebro läns museum, Örebro
Grevinnan von Hallwyl & Maria Sundström x 2,
UB Umeå universitet, Umeå
Heim,
Galleri Blickpunkten, Robertsfors
Mobila tidsrum,
Norrbottens museum, Luleå
Mobila tidsrum
, Skellefteå museum, Skellefteå
Mobila tidsrum, Västerbottens museum, Umeå
Mjellby konstmuseum, Halmstad
Karlskrona konsthall, Karlskrona
Västerbottens läns landsting, Umeå
Dalsland Center, Håverud
[UME.SE 2000], Hörnefors, Umeå Kultur, med Ninna Lundkvist och Ann Rosén
Den barmhärtige Samariten, Konst i Fyrstad, Vänersborg
Konsthallen Hallstavik i regi av Norrtälje konsthall
Barndom, Ödeborgs bruk, Ödeborg, med Ronny Hansson
L'Eguillère, Galleri Sextio, Umeå

Samlingsutställningar
2012
2011
2011
2010–2011
2010
2010
2009
2009
2008
2007
2006

2005
2005
2005
2004
2003
2002
2002
2001
1999
1998
1997
1996–1997
1995
1994
1994
Steneby konsthall, Dals Långed
Dalslands Konstmuseum, Upperud
Grafikstafetten,
Grafiska sällskapets galleri, Stockholm
Dalsland goes west.
The Swedish American Museum, Chicago, USA
ÖKKVs jubileumsutställning, Örnsköldsviks kommun
Fiberart Sweden, Konstnärshuset, Stockholm
Tidsdokument, Väsby konsthall, Stockholm
I det andra rummet,
Hallwylska museet, Stockholm
Black Box, Galleri ALVA, Umeå
Byggnad 27 NUS,
Galleri ALVA, Umeå
3 + 3 TAKE OVER, Vasa, Finland
The Mobile Arcive of Wonders, United Net-Works, Moderna museet, Stockholm
By Side Sidewalk, Stadsbiblioteket, Umeå
Publikation (pages), Lunds konsthall
Frauen Museum Wiesbaden, Wiesbaden, Tyskland
Coming Out, United Net-Works, Kulturhuset, Stockholm
State Gallery Kaliningrad, Kaliningrad, Ryssland
Konstauktion 2002, Galleri Enkehuset, Stockholm
Norrifrån, Konst på Hedbergs, Vinslöv
Ockelbo is a nice place, Statens konstråds galleri, Stockholm
Oriva, Västerbottens museum, Umeå
ESPLANAD 97, Umeå
Stilleben, vandringsutställning producerad av Älvsborgs läns museum
Här går man, Galleri Ahnlund, Umeå, och Galleri Grå, Stockholm
Mölndals konsthall, Mölndal
Ritan gallery, Beijing, Kina


Stipendier
2007
2007, 1997& 1995
2006
2005 & 2003
2004
2003
2003, 1994 & 1992
2002
1998
1996
1994
1994
1994
1994
Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond
Sveriges bildkonstnärsfond, arbetsstipendium
Brage arbetsstipendium, Umeå kommun
Konstnärscentrum Nords stipendium
Dalslands Konstförenings Konstnärsstipendium
Konstakademiens ateljéstipendium Cité Internationale des Arts i Paris, nov–dec
Helge Ax:son Johnson
BUF, Bildkonstnärernas Upphovsrättsfond
Västerbottens läns landstings kulturstipendium
Sveriges bildkonstnärsfond, projektbidrag
Erik och Göran Ennerfelts Stiftelse
SLEIPNIR resestipendium, Nordiska Rådet
Älvsborgs läns landsting
Längmanska kulturfonden


Bibliografi

2012
2009
2008
2008
2007/4
2007
2007/1
2006
2004
2002
2002
2002
2001
2001
2000
2000
1999
1999/1
1998
1998
1997
1997
1994
1994
1994
1994
1993

Västerbottens-Kuriren, 21/3, recension
”I det andra rummet”, Fiber Art in Sweden, katalog
Norrbottens-Kuriren 4/6, recension
NSD, 4/6, recension
Tidskriften Hemslöjden, recension
Västerbottens-Kuriren, 26/1, recension
Tidskriften Västerbotten, ”Mobila tidsrum”
Hallandsposten, 20/10, recension
Wiedergutmachung – om att söka sina rötter, katalog
Kläder utan människokropp, C-uppsats, Umeå universitet, Karin Jarlborg
Ume Glokal 9.11, Umeå kommuns kulturtidskrift kring 11 september 2001
Västerbottens-Kuriren, 16/9, recension
ELA, Elvborgs läns Allehanda 23/8, Pia Nygård
Norrifrån, Konst på Hedbergs i Vinslöv, katalog
Västerbottens-Kuriren 23/7, recension
"[UME.SE 2000]", katalog, Anders Björkman
"Ockelbo is a nice place", katalog
Tidskriften Västerbotten, ”Illa behandlad konst”, Gull-Mari Rosén
Göteborgs-Posten 27/7, recension
"Den barmhärtige Samariten", katalog
Västerbottens-Kuriren 19/7, recension
ESPLANAD 97, katalog
Beckerell nr 4, Förord, Maria Lind
Ödeborg, katalog
Paletten 2/94, Två från Konsthögskolan i Umeå, Mårten Arndtzén
Konsthögskolan i Umeå, katalog
Material nr 15, recension


Representerad

Dalslands museum, Norrtälje kommun, Umeå kommun, Västerbottens läns landsting, Konstmuseet Listasavn,Torshavn, Färöarna, State Gallery Kaliningrad, Ryssland, Frauen Museum Wiesbaden, Tyskland, Folkets Hus och Parker


Uppdrag

2012–2014 Kurator för utställningen ”En svartvit Bengt Lindström” Murberget Länsmuseet Västernorrland i Härnösand, femtioen svartvita verk ur samlingen.
2012 Kurator för ”Bengt Lindströms väsen” Murberget Länsmuseet Västernorrland i Härnösand. En tredimensionell visualisering av tio färglitografier placerade utomhus framför museets huvudbyggnad.
2010 Månda vefver som vanligt. Tack och lof Julia, Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
1998 Ett vackrare Ockelbo – sju konstnärer; Nina Ericson, Yngve Gunnarsson, Ola Lind, Roland Persson, Birgitta Servin, Maria Sundström och Sofie Weibull anställdes av Ockelbo kommun för att ”konstförstärka” Ockelbo tätort. Projektet innebar ett samspel mellan konstnärer och ortens politiker, företag, föreningar samt kommuninnevånare som genom oss konstnärer kunde påverka sin närmiljö. I samband med att projektet visades på Statens konstråds galleri i Stockholm 1999, utkom katalogen "Ockelbo is a nice place".


Annat

2012–2014 Ett forskningsprojekt tillsammans med litteraturvetaren Annelie Brännström Öhman kring Sara Lidmans dagböcker som skrevs under tiden samma tid då Lidman skrev eposet ”Jernbanan”. Resultaten kommer att publiceras av Bonnier och audiovisualiseras på HUMlab X under 2014.
2007 Kulturradio ”Snittet som utställningen Mobila tidsrum, producent Kerstin Berggren, SR P1.
2001 Dokumentären ”Plötsligt i Vinslöv” har sänts ett flertal tillfällen i SVT där visas flera av mina verk ur projektet Wiedergutmachung bland annat videon Vom Himmel.
1997 Initiativtagare och projektledare för ESPLANAD 97, ett konstprojekt längs Rådhusesplanaden i Umeå juli 1997 tillsammans med bildkonstnären Gerd Aurell. Utställningen engagerade tjugo konstnärer, nyutbildade vid någon av Sveriges konsthögskolor.


Maria Sundström   Granlidsvägen 5     910 20 Hörnefors     i.c.maria.sundstrom@spray.se

<< Tillbaka