CV

Curator

Maria Sundström Granlidsvägen 5 905 31 Hörnefors i.c.maria.sundstrom@gmail.com

2010–2011

Konstpedagogik, Konstfack

2002–2003

Utställningsgestaltning – vägen från innehåll till form, Linköpings universitet

1995

Konstnärlig installation, Konsthögskolan Umeå universitet

1989–1994

Fri Konst, Konsthögskolan Umeå universitet

1987–1989

Gerlesborgsskolan, Stockholm

1984–1985

Nyckelviksskolan, Stockholm

2015

I skuggan av det tyska, Örnsköldsviks konsthall, Örnsköldsvik

2014

Sundström och Björkman transform the Qvist Collection, Härnösands konsthall

2014

Levda läsningar, FAS showroom, Fiberart Sweden

2014

Levda läsningar, HUMlab-X, Konstnärligt campus, Umeå universitet, Umeå

2014

Tre berättar en bibel, Färgelanda konsthall, Färgelanda

2013

Eine Gesammelte Gesischte, Kunstverein Baden, Österrike

2012

Mobila tidsrum multimedia, HUMlab, Umeå universitet, Umeå

2012

En samlad historia, Galleri ALVA, Norrlands universitetssjukhus, Umeå

2009–2010

Mobila tidsrum, Örebro läns museum, Örebro

2009

Grevinnan von Hallwyl & Maria Sundström x 2, UB Umeå universitet, Umeå

2009

Heim, Galleri Blickpunkten, Robertsfors

2008

Mobila tidsrum, Norrbottens museum, Luleå

2008

Mobila tidsrum, Skellefteå museum, Skellefteå

2007

Mobila tidsrum, Västerbottens museum, Umeå

2006

Mjellby konstmuseum, Halmstad

2004

Karlskrona konsthall, Karlskrona

2002

Västerbottens läns landsting, Umeå

2001

Dalsland Center, Håverud

2000

[UME.SE 2000], Hörnefors, Umeå Kultur, med Ninna Lundkvist och Ann Rosén

1998

Den barmhärtige Samariten, Konst i Fyrstad, Vänersborg

1995

Konsthallen Hallstavik i regi av Norrtälje konsthall

1994

Barndom, Ödeborgs bruk, Ödeborg, med Ronny Hansson

1993

L'Eguillère, Galleri Sextio, Umeå

Utbildningar

Separatutställningar

Samlingsutställningar

2018

Natur 2.0, Lidköpings konsthall

 

2017

ÖKKV:s medlemsutställning, Galleri Lokomotiv, Örnsköldsvik

 

2017

Hommage, Dalslands Konstförenings Höstsalong, Åmåls konsthall, Åmål

 

2017

Natur, Dalslands konstmuseum, Upperud

 

2016

Nu är vi här, Litografiska Akademien Tidaholm, Tidaholm

 

2015

Dalsland far norrut, Racksta museum, Racksta

 

2015

ÖKKV:s medlemsutställning, Galleri Lokomotiv, Örnsköldsvik

 

2013


Att återvända till Auschwitz, Uppsala konstmuseum, Uppsala

 

2013


ÖKKV:s medlemsutställning, Galleri Lokomotiv, Örnsköldsvik

 

2012


Vårsalongen, Skellefteå konsthall

 

2012

Steneby konsthall, Dals Långed

 

2011

Dalslands Konstmuseum, Upperud

 

2011

Grafikstafetten, Grafiska sällskapets galleri, Stockholm

 

2010–2011

Dalsland goes west. The Swedish American Museum, Chicago, USA

 

2010

ÖKKVs jubileumsutställning, Örnsköldsviks kommun

 

2010

Fiberart Sweden, Konstnärshuset, Stockholm

 

2009

Tidsdokument, Väsby konsthall, Stockholm

 

2009

I det andra rummet, Hallwylska museet, Stockholm

 

2008

Black Box, Galleri ALVA, Umeå

 

2007

Byggnad 27 NUS, Galleri ALVA, Umeå

 

2006

3 + 3 TAKE OVER, Vasa, Finland

 

2005

The Mobile Arcive of Wonders, United Net-Works, Moderna museet, Stockholm

 

2005

By Side Sidewalk, Stadsbiblioteket, Umeå

 

2005

Publikation (pages), Lunds konsthall

 

2004

Frauen Museum Wiesbaden, Wiesbaden, Tyskland

 

2003

Coming Out, United Net-Works, Kulturhuset, Stockholm

 

2002

State Gallery Kaliningrad, Kaliningrad, Ryssland

 

2002

Konstauktion 2002, Galleri Enkehuset, Stockholm

 

2001

Norrifrån, Konst på Hedbergs, Vinslöv

 

1999

Ockelbo is a nice place, Statens konstråds galleri, Stockholm

 

1998

Oriva, Västerbottens museum, Umeå

 

1997

ESPLANAD 97, Umeå

 

1996–1997

Stilleben, vandringsutställning producerad av Älvsborgs läns museum

 

1995

Här går man, Galleri Ahnlund, Umeå, och Galleri Grå, Stockholm

 

1994

Mölndals konsthall, Mölndal

 

1994

Ritan gallery, Beijing, Kina

 

Stipendier

2017, 2005 & 2003

Konstnärscentrum Nords stipendium

2015–2017, 2007, 1997 & 1995

Konstnärsnämnden, Sveriges Bildkonstnärsfond, arbetsstipendium


2013

IASPIS – Konstnärsnämndens internationella program för bild- & formkonstnärer


2013 


Artist in Residence, AIR Krems, Niederösterreich

2007

Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond

2006

Brage arbetsstipendium, Umeå kommun

2004

Dalslands Konstförenings Konstnärsstipendium

2003

Konstakademiens ateljéstipendium Cité Internationale des Arts i Paris, nov–dec

2003, 1994 & 1992

Helge Ax:son Johnson

2002

BUF, Bildkonstnärernas Upphovsrättsfond

1998

Västerbottens läns landstings kulturstipendium

1996

Sveriges bildkonstnärsfond, projektbidrag

1994

Erik och Göran Ennerfelts Stiftelse

1994

SLEIPNIR resestipendium, Nordiska Rådet

1994

Älvsborgs läns landsting

1994

Längmanska kulturfonden

Bibliografi

2017–2018

Hemmets veckotidning 1/2, artikel

2015

Örnsköldsviks Allehanda 18/9, recension

2015

Konsttidningen Volym 28/10, recension

2014

Örnsköldsviks Allehanda 30/5, recension

2014

Konsttidningen Volym 6/7, recension

2013

KUNSTINVESTOR, 19/2013, recension

2013 


NÖN, Niederösterreichische Nachrichten,19/2013, recension

2012

Västerbottens-Kuriren, 21/3, recension

2009

”I det andra rummet”, Fiber Art in Sweden, katalog

2008

Norrbottens-Kuriren 4/6, recension

2008

NSD, 4/6, recension

2007/4

Tidskriften Hemslöjden, recension

2007

Västerbottens-Kuriren, 26/1, recension

2007/1

Tidskriften Västerbotten, ”Mobila tidsrum”

2006

Hallandsposten, 20/10, recension

2004

Wiedergutmachung – om att söka sina rötter, katalog

2002

Kläder utan människokropp, C-uppsats, Umeå universitet, Karin Jarlborg

2002

Ume Glokal 9.11, Umeå kommuns kulturtidskrift kring 11 september 2001

2002

Västerbottens-Kuriren, 16/9, recension

2001

ELA, Elvborgs läns Allehanda 23/8, Pia Nygård

2001

Norrifrån, Konst på Hedbergs i Vinslöv, katalog

2000

Västerbottens-Kuriren 23/7, recension

2000

"[UME.SE 2000]", katalog, Anders Björkman

1999

"Ockelbo is a nice place", katalog

1999/1

Tidskriften Västerbotten, ”Illa behandlad konst”, Gull-Mari Rosén

1998

Göteborgs-Posten 27/7, recension

1998

"Den barmhärtige Samariten", katalog

1997

Västerbottens-Kuriren 19/7, recension

1997

ESPLANAD 97, katalog

1994

Beckerell nr 4, Förord, Maria Lind

1994

Ödeborg, katalog

1994

Paletten 2/94, Två från Konsthögskolan i Umeå, Mårten Arndtzén

1994

Konsthögskolan i Umeå, katalog

1993

Material nr 15, recension

Representerad

Västra Götalands regionen, Härnösands kommun, Dalslands museum, Norrtälje kommun, Umeå kommun, Västerbottens läns landsting, Konstmuseet Listasavn,Torshavn, Färöarna, State Gallery Kaliningrad, Ryssland, Frauen Museum Wiesbaden, Tyskland samt Folkets Hus och Parker.

2012–2014

Curator för utställningen ”En svartvit Bengt Lindström” Murberget Länsmuseet Västernorrland i Härnösand, femtioen svartvita verk ur samlingen.

2015–2016

"Lars Ahlin och Arne Jones - ett livslångt samtal om konst" på Sundsvalls museum. De båda konstnärerna från Medelpad, författaren Ahlin och skulptören Arne Jones, en duo i svenskt litteratur- och konstliv som kom att få stort inflytande över sin samtid.

Uppdrag

2012–2016

Bengt Lindströms väsen Murberget Länsmuseet Västernorrland i Härnösand. En tredimensionell visualisering av tio färglitografier placerade utomhus framför museets huvudbyggnad.

 

1999 "Ockelbo is a nice place", Statens konstråds galleri, Stockholm


2010

Månda vefver som vanligt. Tack och lof Julia, Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

1998

Ett vackrare Ockelbo – sju konstnärer; Nina Ericson, Yngve Gunnarsson, Ola Lind, Roland Persson, Birgitta Servin, Maria Sundström och Sofie Weibull anställdes av Ockelbo kommun för att ”konstförstärka” Ockelbo tätort. Projektet innebar ett samspel mellan konstnärer och ortens politiker, företag, föreningar samt kommuninnevånare som genom oss konstnärer kunde påverka sin närmiljö. I samband med att projektet visades på Statens konstråds galleri i Stockholm 1999, utkom katalogen "Ockelbo is a nice place".

Annat

2012–2014

Ett forskningsprojekt tillsammans med litteraturvetaren Annelie Brännström Öhman kring Sara Lidmans dagböcker som skrevs under tiden samma tid då Lidman skrev eposet ”Jernbanan”. Resultaten publicerades av Bonnier och audiovisualiserades på HUMlab-X 2014.

2007

Kulturradio ”Snittet som utställningen Mobila tidsrum, producent Kerstin Berggren, SR P1.

2001

Dokumentären ”Plötsligt i Vinslöv” har sänts ett flertal tillfällen i SVT där visas flera av mina verk ur projektet Wiedergutmachung bland annat videon Vom Himmel.

1997

Initiativtagare och projektledare för ESPLANAD 97, ett konstprojekt längs Rådhusesplanaden i Umeå juli 1997 tillsammans med bildkonstnären Gerd Aurell. Utställningen engagerade tjugo konstnärer, nyutbildade vid någon av Sveriges konsthögskolor.

Copyright © All Rights Reserved