Transform the Qvist collection

Transform the Qvist Collection


Qvistska samlingen är en donation av Elna och Nils Qvist som tillhör Härnösands konsthall. Samlingen består av konst, antikviteter och annat från syskonens gemensamma hem. I sina memoarer Tur i oturen (1963) beskriver Nils Qvist samlingen: ”Jämförd med många andras är vår samling anspråkslös, inte på långt när så som vi en gång tänkte den skulle bli. Lika fullt omfattar den fullt internationell klass och det får vi vara glada över.”


Utställningen består av olika fyra installationer – Tidsfris, Fransk trädgård, Härnösandsbor väljer och Arkivet. Dessutom visas konst ur samlingen i en gestaltning curaterad av Sundström och Björkman. Nakenstudier, kvinnoporträtt samt stilleben bestående av målningar och skulpturer av Arosenius, Matisse, Picasso och Chagall m fl.


I Härnösandsbor väljer inbjöds ett antal Härnösandsbor att välja ett föremål ur samlingen och berätta varför. Den yngsta deltagaren är 4 år, den äldsta 91 år. I Arkivet arbetar vi med en konstnärlig tolkning av samlingens 513 föremål i kombination med valda texter och citat ur Nils Qvists memoarer. Fransk trädgård är en installation som knyter samman Elna och Nils Qvists stora trädgårdsintresse med föremål ur samlingen. I Tidsfris visas Nils Qvists unika färgfilmer från trädgården vid Nensjö herrgård i Kramfors, tagna mellan åren 1937 och 1954 tillsammans med fotografier, årtal och citat ur syskonens liv.


      V I S A T


  • Härnösands konsthall, 2014


      M E D I A     

Copyright ©  All Rights Reserved