Gul+röd=blå?

Gul + röd = blå?


En färgdag på skolan. Hela dagen experimenterar vi med tre färger gul, röd och blå. Kan man göra en färgexplosion? Vad betyder akvarell? Barnen prövar olika konstnärstekniker och lär sig mer om färg. Under dagen introduceras begrepp som grundfärger, färgsymbolik, färgcirkel, samtidskonst, abstrakt konst och en presentation av tre konstnärer som älskar färg.


Eleverna samtalar om färg som symboler. I Kina fick endast kejsaren av Kina och hans söner bära gula kläder. Vit är brudens färg. Svart sorgens färg. Röd är stoppfärg och betyder fara! Grönt betyder ingen fara och blå lyser polisbilarnas varningsljus. Finns det färger som är killfärger eller tjejfärger? Regnbågen är ett optiskt fenomen i atmosfären, då solstrålar faller in i en vattendroppe uppstår ett spektrum. Vilka färger ser vi? Eleverna får arbeta med akvarell och utgå ifrån tre grundfärger och av dem konstruera en hel färgcirkel.


Astrid Sylwan är en svensk konstnär som håller till på golvet, så att hon kan tippa dukarna och låta färgen rinna åt olika håll och använder svampar, spackelspadar, gummiskrapor, stora penslar och schabloner. Och så massor av färg förstås. Rött, grönt, orange, babyljusblått, svart, vitt och favoriten rosa. Hon målar lager på lager. Och spåren av de övermålade formerna finns där. Yves Klein är känd för sina stora, monokroma målningar där han använde den blå färgen International Klein Blue (IKB). James Turrells konstnärskap kretsar kring ljus och rymd med färgen som utgångspunkt. Alla tre laborerar friskt med färg och form och alla har färg som det som röd tråd i konstnärskapet.

Gul + röd = blå? används som utgångspunkt i det eget skapande. I workshopen ingår ett konstsamtal kring konst av Astrid Sylwan, Yves Klein och James Turrell som jobbar med färg på olika sätt i sina konstnärskap.


På färgdagen experimenterar vi med färg. Eleverna arbetar med olika utforskande av färg i olika experiment i sin närmiljö bl. a på Färg-jakten, färgerna finns någonstans i skolan eller på skolgården, på tid ska man hitta var? Målgrupp från årskurs förskoleklass och uppåt.


Skolämnen som berörs i projektet Gul + röd = blå är kemi, fysik och bild.

KONTAKTUPPGIFTER


Maria Sundström, bildkonstnär

UTBILDNING:

Konsthögskolan, Umeå universitet 1989–94

Konstpedagogik, Konstfack 2010–11


Granlidsvägen 5, 905 31 Hörnefors

Mobil 070-66 88 715

i.c.maria.sundstrom@gmail.com

Innehar FA-skattebevis och VAT.

Kontakta konstnären för prisuppgift.

Copyright ©  All Rights Reserved